ZNAMENITOSTI VELIKE PLANE I OKOLINE

Hotel Vir se nalazi u Velikoj Plani u kraju sa bogatom i zanimljivom istorijom

CRKVA BRVNARA POKAJNICA

Nepunih 5 km od hotela je crkva brvnara Pokajnica, podignuta je na mestu gde je, na dosta dramatičan način, ubijen vožd Karađorđe Petrović, u Radovanjskom lugu 26. jula 1817. godine. Karađorđe je mučki ubijen sekirom, dok je spavao, a njegova glava poslata je sultanu u Carigrad, kao dokaz.  Crkva Pokajnica sagrađena je isključivo od hrastovine i predstavlja remek delo narodne umetnosti. Posvećena je Prenosu moštiju svetog Nikole. Kompleks manastira sadrži još i konake i drveni zvonik.

RADOVANJSKI LUG

Udaljen je 7 km. od hotela. U istorijskom Radovanjskom lugu u ranu zoru 26. jula 1817. na tlu Dragića Vojkića iz sela Radovanja, mučki je ubijen vođa Prvog srpskog ustanka, Đorđe Petrović Karađorđe. Po naredbi kneza Miloša Obrenovića ubistvo je organizovao vojvoda Vujica Vulićević, a izvršio Vujičin pandur Nikola Novaković. Danas se na mestu ubistva nalazi crkva zahvalnica iz 1930. godine koju je podigao Karađorđev praunuk kralj Aleksandar I Karađorđević. Nešto niže ispod crkve, pod krošnjom hrasta, nalazi se prvobitno grobno mesto Karađorđa, obeleženo još daleke 1845. godine.

MANASTIR KOPORIN

Udaljen je 12 km. od hotela.  Smatra se da je crkva Manastira Koporin podignuta 1402 god. posle bitke kod Angore kao zadužbina i grobna crkva despota Stefana Lazarevića, sina kneza Lazara. Crkva je posvećena Sv. Arhiđakonu Stefanu. Građena je jednim delom od kamenih blokova ostataka rimskog grada na Radovanjskoj kosi, znanog kao Karaula Tokom vekova manastirska crkva je više puta uništavana i obnavljana, što je ostavilo traga na freskama. Restauracijom je zaustavljeno dalje propadanje freski, a među njima i ktitorske freske ispod koje se danas nalazi ćivot sa moštima i despotskim znamenjima, krstom, krunom i mačem. Prema do sada poznatim podacima, od 1888 je bio muški, a danas je Koporin ženski manastir.

Sa svojim geografskim položajem i sadržajima, hotel je veoma pogodan za održavanje kongresa, seminara, savetovanja, sportskih kampova, rekreativne nastave, raznih prigodnih svečanosti i slično. Postoji mogučnost organizovanja izleta do manastira Koporin,manastira Pokajnica, Radovanjskog Luga, manastira Manasija, Resavske pećine, Oplenca, Orašca, Beograda i slično, sa vodičkom službom, kao i organizovanje kraćih prigodnih pozorišnih predstava.